Internationella vindar blåser på Blaiken

Vindkraft
När vindkraftsparken på Blaiken är färdigbyggd kommer den att producera energi som kan försörja 150 000 hushåll.

På Blaikenvind finns anställda från Tyskland, Polen, Danmark, Kina, Portugal och Sverige. Uppe på fjället där vinden alltid blåser från rätt håll har en egen internationell värld byggts upp som drar till sig arbetskraft från hela världen.

Avfarten upp till Blaiken är nästan osynlig, en smal grusväg på höger sida E12:an om du åker mot Tärnaby. Vägen slingrar sig upp på fjället och trädgränsen närmar sig. Plötsligt är du framme och däruppe pågår en febril aktivitet.

12 meter per sekund är den optimala vindhastigheten och det är ungefär vad det blåser för dagen. Vindkraftverken snurrar på ordentligt och bildar ett säreget landskap uppe på Blaikfjället som ligger så högt att det nästan inte finns några träd.

I dagsläget arbetar 21 personer på plats med driften av vindkraftsparken som just nu består av 60 kraftverk. De flesta anställda bor och är skrivna i Storuman och Sorsele. Dessutom arbetar ytterligare cirka 70 personer med montage av fler verk. När vindkraftsparken är färdigbyggd blir den en av Europas största och kommer då att producera tillräckligt med energi för att försörja 150 000 hushåll.

Lokalt anställd personal

Personalen som arbetar med planering samt drift- och underhåll av anläggningarna är anställda av tre bolag, Skellefteå energiunderhåll (SEU), Vindkraftstillverkaren Nordex samt Windpower service (WPS) som utför drift och underhållsuppdrag.

– Vi strävar efter att ha folk anställda som bor med relativ närheten till anläggningen. Vi kan vara ett alternativ till utländska firmor genom att vi kan vara snabbt på plats, genom god lokalkännedom samt svensk miljöhänsyn, säger Jonas Lundmark, VD på WPS.

Omväxlande arbete på hög höjd

Ingen dag är den andra lik i en vindkraftspark, men varje dag börjar med ett morgonmöte och därefter kan det till exempel vara “troubleshooting” eller “retrofit” som ska utföras. De flesta begrepp och termer är på engelska vilket är nödvändigt när många nationaliteter ska förstå varandra.

Flera som arbetar på Blaikenvind har gått vindkraftsutbildningen vid Storumans Lärcentrum, som är den utbildning Lärcentrum arrangerat där flest fått jobb efter avslutade studier. Det har varit viktigt för Storumans kommun att utbildning och praktik haft lokal anknytning. Kommunen vill att det ska vara ett naturligt alternativ för studenter som utbildar sig i Storuman att också stanna kvar och arbeta här.

– Det blir en del kontorsarbete, kanske speciellt för mig som arbetsledare, man skall löpande beställa grejer och förbättra rutiner men det är aldrig långt mellan gångerna som teknikerna är uppe i verken. Vi är ute på turbin nästan varje dag, säger Maria Forslund som är arbetsledare på Nordex.

Vindkraftstekniker

– Mycket handlar om byte av komponenter, det kan vara reläer som lagt av, lager som nötts eller barnsjukdomar som kommer initialt innan anläggningen optimerats. Nu är både verken och vi varma i kläderna, så nu produceras det, säger Jonas Wennstig, Vindkraftstekniker på SEU.

Säkerheten går före allt

Så kallade iskast förekommer ibland under vintern. Därför finns en säkerhetsmarginal på upp till 300 meter för verk som är i drift samt 150 meter för stillastående verk. På grund av risken för iskast har skoterleden dragits om och det finns uppsatta skyltar och bommar för att inte utsätta allmänheten för några risker. För personalen finns även andra säkerhetsåtgärder, till exempel bandvagnar med förstärkta tak. Just nu bygger företaget NCC tak på alla trappor för att personalen ska kunna gå i och ur transportfordon under vintern.

– Säkerheten är absolut viktigast. Är det dimma går vi inte ut och servar utan då väntar vi tills den lättat. Är bommarna stängda så kör vi andra vägen hem, säger Jonas Wennstig.

– Vi tränar på räddning minst en gång per år så att det ska sitta om vi måste ta oss ner från vindkraftverket fort, berättar Karolina Ivebo, vindkraftstekniker på Nordex.

vindkraftstekniker på jobbet

Fortsatt stark utveckling för vindkraften

Även Vattenfall planerar för vindkraft i Storumans närområde, runt Juktan och Sandselehöjderna. Storumans kommun har sedan några år tillbaka en gemensam tilläggsplan för vindkraft med Sorsele kommun där lämpliga områden pekats ut. Dessa områden har vägts mot andra mål som rör bland annat miljö.

Flera områden som undersöktes i början av arbetet har tagits bort efter att det framkommit synpunkter från allmänheten på kommunernas samråd. De inkomna synpunkterna har styrt de områden som kommunerna slutligen sett som lämpliga för vindkraft.

Den tekniska utvecklingen gör nu att färre verk behöver byggas, men de som byggs är högre och har ett bredare vingspann. Vindkraftverken placeras också där de stör horisontlinjen så lite som möjligt, samtidigt som man vill minimera påverkan på andra näringar vill Storumans kommun bidra till att skapa affärsnytta för våra lokala företag i Storuman och Sorsele.

Leave a comment